Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Website: www.bmcampina.ro

Dr. C. I. ISTRATI

Când se vorbește despre personalitățile câmpinene, se menționează frecvent numele a trei mari personalități: cel al doctorului C. I. Istrati, al pictorului N. Grigorescu și al savantului B. P. Hașdeu. De fapt, cei trei nici nu s-au născut în Câmpina; s-au stabilit însă aici cam în același timp.

Doctorul chimist Constantin. I. Istrati vine în Câmpina în 1890, își construiește o casă pe un teren imens, viitorul parc amenajat tot de el, având un ilustru vecin – pe B. P. Hașdeu. Istrati era în același timp un apropiat al pictorului N. Grigorescu.

Actuala Bibliotecă Municipală Câmpina poartă numele ilustrului savant deoarece acesta a înființat prima bibliotecă publică din Câmpina în anul 1906 la Școala de băieți nr. 1. Biblioteca avea un fond de carte de 4200 de volume, provenite din donații ale domniei sale și ale pritenilor – intelectuali ai vremii respective și mari personalități ale culturii românești.

Doctorul Istrati a fost unul dintre primii oameni de știință români care prin lucrările lor originale au dobândit o frumoasă reputație pe plan internațional.

Pedagog talentat, Constantin Istrati a format numeroși elevi, care au consolidat renumele școlii românești de chimie organică fondate de el. Renunțând la cariera medicală pentru a se consacra studiilor de chimie, Istrati nu s-a dezinteresat însă de bunul mers al învățământului medical și de problemele de sănătate publică.

SCURTĂ PREZENTARE A BIBLIOTECII

Din evidențele Bibliotecii Municipale Câmpina, rezultă ca aceasta a fost înființată în anul 1949. De atunci datează primul fond de carte în număr de 4000 de volume.

Continuatoare a tradiției inițiate de dr. C. I. Istrati, Biblioteca Municipală Câmpina deține la ora actuală un număr de peste 68.500 volume din toate domeniile cunoașterii. Prin definiție Biblioteca Municipală Câmpina are un caracter enciclopedic.

Sediul Bibliotecii se află pe B-dul Culturii la nr. 39, într-o clădire veche de aproximativ 100 de ani. Clădirea a fost refăcută în anul 1940, în urma cutremurului din același an, de către societatea Astra Română. Aici locuiau unii dintre directorii societății, clădirea fiind locuință de serviciu.

Biblioteca Municipală Câmpina are în momentul de față patru secții: secția de împrumut pentru adulți și secția de împrumut pentru copii, ambele cu acces liber la raft, secția de limba engleză, aflată în incinta Casei Tineretului (str. N. Bălcescu nr. 50) și sala de lectură.

Fondul de carte al bibliotecii este structurat în opt mari clase, corespunzătoare principalelor domenii ale cunoașterii umane (generalități, filosofie, religie și teologie, științe sociale, șiințe exacte, științe aplicate, artă și sport, lingvistică și literatură, geografie, istorie).

Secția de limba engleză, cunoscută câmpinenilor în special sub numele de Biblioteca Engleză, a fost fondată în anul 1998. Aceasta este rodul colaborării dintre Primăria Câmpina și fundația engleză East European Information Share Trust (EEIST).

Secția de limba engleză funcționează în incinta Casei Tineretului, la etajul 1. Fiind o secție a Bibliotecii Municipale Câmpina, procedura de înscriere a cititorilor precum și prelucrarea și structurarea colecțiilor se fac după criteriile aplicate la Biblioteca Municipală Câmpina.

PROGRAMUL DE LUCRU

  • Luni: 9 – 13
  • Marți – Joi: 9 – 17
  • Vineri: 9 – 16
  • Sâmbătă: 9 – 13

Secția de limba engleză

  • Luni: 9 – 13
  • Marți: 10 – 17
  • Miercuri: 10 – 17
  • Joi – închis
  • Vineri: 10 – 16

SERVICII OFERITE

  • înscrierea cititorilor (poate deveni potențial cititor orice cetățean care solicită serviciile bibliotecii);
  • împrumutul publicațiilor la domiciliu (pot împrumuta cărți numai cetățenii cu domiciliul stabil în municipiul Câmpina; cei din afara localității pot consulta publicațiile solicitate la sala de lectură). Biblioteca deține colecții din toate domeniile cunoașterii umane;
  • consultarea la sala de lectura a publicațiilor periodice și seriale, a lucrărilor de referință (dicționare, enciclopedii, atlase, albume, culegeri de probleme etc.) și a documentelor într-un singur exemplar;
  • împrumut interbibliotecar (atunci când biblioteca nu deține cartea solicitată de către cititor apelăm la alte biblioteci de pe raza municipiului, la Biblioteca Județeană „N. Iorga” și altele);
  • biblioteca vine în sprijinul școlii punând la dispoziția elevilor materiale din bibliografia școlară;
  • organizarea de „Zile deschise ale bibliotecii” în care elevii, însoțiți de dascăli, vin pentru prima dată într-un asemenea așezământ; elevii vizitează biblioteca, li se fac cunoscute colecțiile de cărți și modalitatea în care sunt așezate, cum pot fi regăsite ușor, li se prezintă condițiile de înscriere, mulți dintre ei devenind cititori până la terminarea studiilor și chiar până mai târziu;
  • informarea cititorilor asupra fondului de carte existent în biblioteca prin intermediul cataloagelor pentru public (alfabetic, sistematic și pe titluri);
  • informare la cerere (orală și scrisă). Atunci când apare o solicitare pe o anumită temă, bibliotecarul pune la dispoziția cititorului cărțile care tratează tema respectivă și întocmește și lista bibliografică;
  • Biblioteca Municipală ,,Dr. C. I. Istrati” a fost selectată prin intermediul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” pentru a face parte alături de alte 19 biblioteci prahovene din programul național Biblionet.
  • biblioteca organizează activități culturale (lansări de carte, expoziții de carte, simpozioane, audiții muzicale ș.a.).

Mai multe detalii puteți afla pe site-ul bibliotecii: www.bmcampina.ro.

Sari la conținut Click to listen highlighted text!