Înființată la 1 februarie 1968 de către Ministerul Administrației și Internelor, Școala de agenți de poliție „Vasile Lascăr” funcționează în clădiri construite pe domeniul doctorului C. I. Istrati și este cea mai importantă instituție de formare a agenților de poliție din România.
Colegiul Național Nicolae Grigorescu, fost Liceul de băieți „Dimitrie Barbu Știrbey”, este o unitate școlară al cărei istoric a început la 15 octombrie 1919. În prezent, colegiul funcționează cu 39 de clase I-XII, curs de zi. Dispune de 25 de săli de clasa, 8 cabinete, laboratoare, bază sportivă modernă și o bibliotecă cu peste 25.000 de volume. Ciclul liceal are două profiluri: real (cu specializările matematică-informatică și științele naturii) și uman (cu specializările științe sociale și filologie).
Înființat de Ministerul Învățământului în 1971, când Liceul teoretic „Ilie Pintilie” s-a transformat în liceu industrial, Grupul Școlar Forestier este singurul cu acest profil de pe Valea Prahovei. Are următoarele specializări: științele naturii, tehnician ecolog și pentru protecția calității mediului, tehnician designer mobilă și amenajări interioare și tehnician în activități economice.
Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” are o vechime de peste o sută de ani în învățământul românesc, dobândind această titulatură la 1 ianuarie 1961. În prezent are următoarele specializări: matematică-informatică, contabilitate, electronică și automatizări, electrotehnică și mecanică. În clădirea sa a funcționat începând cu 1930 Liceul de fete „Iulia Hașdeu”, transformat în 1948 în Școala medie tehnică de petrol nr. 1.
Fondat de Societatea „Concordia”, departamentul „Electrica”, la 2 septembrie 1948, Grupul Școlar Industrial Energetic se remarcă prin faptul că este singurul liceu de pe Valea Prahovei care pregătește și cadre cu studii medii în domeniul energetic. Specializările liceului sunt: matematică-informatică, științe socio-umane, electronist automatizări și electroenergetician.
Înființat în 1973 la inițiativa Întreprinderii Mecanice Câmpina, Grupul Școlar Industrial Construcții de Mașini este cel mai nou grup școlar din municipiu și are următoarele specializări: matematică-informatică, științele naturii, tehnician în telecomunicații, tehnician mecatronist, technician transporturi, mecanic pentru întreținere și reparații, prelucrări la cald, electrotehnist și technician în industria textilă. Este singurul grup școlar care are în structura sa o grădiniță cu program normal.
Fondată în 1907, Școala cu clasele I-VIII „Ion Câmpineanu” își desfășoară activitatea în actualul sediu din 1963. La 1908, școala funcționa într-un local situat pe strada Carol I, colț cu strada I. C. Brătianu. În 1925 i se atribuia titulatura de Școala primară urbană de băieți nr. 1 „Pictor Nicolae Grigorescu”. Din octombrie 1998 poartă numele de „Ion Câmpineanu”.
Școala cu clasele I-VIII nr. 2 a fost înființată la 1 septembrie 1914 prin Ordinul Ministerului Instrucțiunii Publice, cu numele de Școala primară urbană de fete nr. 2, fiind a doua ca apariție și funcționare în oraș. O parte din vechea școală a fost demolată, iar din anul 2002 au fost începute lucrările la noua clădire, acestea urmând a fi finalizate în anul 2007. Noua construcție va purta numele de Școala Centrală.
Înființată în 1962 de Ministerul Învățământului, Școala cu clasele I-VIII nr. 3, funcționează într-o clădire din cartierul Voila.
Fosta casă a prințului D. B. Știrbey adăpostește astăzi Școala Generală nr. 4, parte componentă a Colegiului Național “Nicolae Grigorescu”.
Școala cu clasele I-VIII „B. P. Hașdeu” a fost înființată în 1972 ca urmare a sporirii populației școlare. La acea dată se numea Școala generală nr. 7, iar în 1999 primește numele savantului B. P. Hașdeu. Localul său actual a fost inaugurat în 1975. Între 1972-1975 școala a funcționat în clădirea actualului Grup Școlar Forestier.
Școala cu clasele I-VIII „Alexandru Ioan Cuza”, a fost fondată de Consiliul popular Câmpina în anul 1972 și își desfășoară activitatea în clădirea în care inițial funcționase Liceul Teoretic „Ilie Pintilie” Câmpina. Beneficiază de 17 săli de clasă, sală de sport, 3 laboratoare și o bibliotecă cu peste 10.000 de volume.