Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Casa de cultură Geo Bogza
Intenţia construcţiei unei case de cultură există, conform documentelor, din anul 1958, când se acordă, din partea Ministerului Învăţământului şi Culturii, un Aviz asupra proiectului „Sală de festivităţi la Câmpina” (în oct. 1959 se acordă autorizaţie pentru conservarea construcţiei sălii de festivităţi). Abia la 5 ianuarie 1961 este emisă Autorizaţia pentru executare de lucrări la Construcţia Casei de Cultură Raională Câmpina, în strada Griviţei colţ cu str. Câmpineanu (preşedinte la Sfatului Popular al oraşului: Gh. Ilioiu).
Tot din izvoarele istorice scrise aflăm că, începând cu 1 martie 1974, Casa orăşenească de cultură Câmpina, str. Griviţei nr. 95, este instituţie cultural-educativă cu personalitate juridică subordonată Consiliului popular orăşenesc.
Prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Câmpina, instituţia, cu personalitate juridică, devine în 1996 Casa Municipală de Cultură Câmpina “Geo Bogza”. Clădirea a fost, de la început, concepută ca sală de spectacole cu 770 de locuri, plus anexe şi utilităţi. O sală de cca. 150 de locuri, la etaj, este destinată altor tipuri de manifestări culturale şi ştiinţifice.
Activități culturale și artistice
- dansuri populare – Ansamblul Folcloric „GHIOCELUL”, înfiinţat în anul 2000, timp în care a desfăşurat o amplă activitate concretizată în trofeele şi premiile obţinute la festivaluri şi concursuri, atât din ţară, cât şi din străinătate. Prin joc şi cântec, entuziasm şi artă, tinerii artişti ai ansamblului transmit pura şi adevărata valoare a tradiţiei româneşti. Ansamblul este format din 12 perechi de tineri dansatori şi solişti vocali care interpretează cântece şi jocuri specifice zonelor folclorice româneşti.
- muzică populară – Grupul vocal – folcloric “Plai câmpinean”
- teatru
- creaţie literară (Cercul literar „Geo Bogza”: atelier de scriere creativă, cenaclu literar); se editează publicaţia culturală la două luni „Revista Nouă” – ediţie electronică http://revistanoua.50gigs.net – redactor-şef Florin Dochia; „Revista Nouă” este membră a Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER) şi a Asociaţiei Revistelor şi Publicaţiilor Europene (ARPE)
- educaţie plastică (expoziţii)
- educaţie muzicală (concerte)
- cursuri cu profil artistic – canto, pian clasic, interpretare teatrală.
Manifestările artistice sunt destinate publicului câmpinean, dar şi celor din tară şi străinătate, datorită participării la festivaluri şi turnee de gen.
Manifestări tradiţionale
- Spectacole dedicate “Zilei femeii” (martie)
- Concursul Naţional de Literatură „Geo Bogza” (mai)
- Festivalul folcloric „HORA PRAHOVEANĂ” (iunie)
- Concurs de interpretare pianistică pentru copii “Julia Hașdeu” (mai)
- Salonul de pictură “ARTFOYER” (iunie)
- Ziua Municipiului Câmpina (ianuarie)
- Festivalul Teatrelor de Proiect (octombrie)
Adrese de contact
Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”
Str. Griviţei nr. 95, 105600, Câmpina
E-mail: casabogza@gmail.com
Telefon: 0244.336.291
Fax: 0244.336.291