Contact

Telefon: 0244 337 454, 0244 336 134
Biblioteca Municipala Campina
Luni, 17 Iunie 2013 13:32

Biblioteca Municipala Campina

www.bmcampina.ro

Dr.C.I.ISTRATI

Când se vorbeste despre personalitatile câmpinene, se mentioneaza frecvent numele a trei mari personalitati: cel al doctorului C. I. Istrati, al pictorului N. Grigorescu si al savantului B. P. Hasdeu. De fapt, cei trei nici nu s-au nascut în Câmpina; s-au stabilit însa aici cam în acelasi timp.

Dr. C. I. Istrati vine în Câmpina în 1890, îsi construieste o casa pe un teren imens, viitorul parc amenajat tot de el, având un ilustru vecin – pe B. P. Hasdeu. Istrati era în acelasi timp un apropiat al pictorului N. Grigorescu.

Actuala Biblioteca Municipala Câmpina poarta numele ilustrului savant deoarece acesta a înfiintat prima biblioteca publica din Câmpina în anul 1906 la Scoala de baieti nr. 1. Biblioteca avea un fond de carte de 4200 de volume, provenite din donatii ale domniei sale si ale pritenilor – intelectuali ai vremii respective si mari personalitati ale culturii românesti.

Doctorul Istrati a fost unul dintre primii oameni de stiinta români care prin lucrarile lor originale au dobândit o frumoasa reputatie pe plan international.

Pedagog talentat, Constantin Istrati a format numerosi elevi, care au consolidat renumele scolii românesti de chimie organica fondate de el. Renuntând la cariera medicala pentru a se consacra studiilor de chimie, Istrati nu s-a dezinteresat însa de bunul mers al învatamântului medical si de problemele de sanatate publica.

SCURTA PREZENTARE A BIBLIOTECII

Din evidentele Bibliotecii Municipale Câmpina, rezulta ca aceasta a fost înfiintata în anul 1949. De atunci dateaza primul fond de carte în numar de 4000 de volume.

Continuatoare a traditiei initiate de dr. C. I. Istrati, Biblioteca Municipala Câmpina detine la ora actuala un numar de 68500 volume din toate domeniile cunoasterii. Prin definitie Biblioteca Municipala Câmpina are un caracter enciclopedic.

Sediul Bibliotecii se afla pe B-dul Culturii la nr. 39, într-o cladire veche de aproximativ 100 de ani. Cladirea a fost refacuta în anul 1940, în urma cutremurului din acelasi an, de catre societatea Astra Româna. Aici locuiau unii dintre directorii societatii, cladirea fiind locuinta de serviciu.

Biblioteca Municipala Câmpina are în momentul de fata patru sectii: sectia de împrumut pentru adulti si sectia de împrumut pentru copii, ambele cu acces liber la raft, sectia de limba engleza, aflata în incinta Casei Tineretului (str. N. Balcescu nr. 50) si sala de lectura.

Fondul de carte al bibliotecii este structurat în opt mari clase, corespunzatoare principalelor domenii ale cunoasterii umane (generalitati, filosofie, religie si teologie, stiinte sociale, siinte exacte, stiinte aplicate, arta si sport, lingvistica si literatura, geografie, istorie).

Sectia de limba engleza, cunoscuta câmpinenilor în special sub numele de Biblioteca Engleza, a fost fondata în anul 1998. Aceasta este rodul colaborarii dintre Primaria Câmpina si fundatia engleza East European Information Share Trust (EEIST).

Sectia de limba engleza functioneaza în incinta Casei Tineretului, la etajul 1. Fiind o sectie a Bibliotecii Municipale Câmpina, procedura de înscriere a cititorilor precum si prelucrarea si structurarea colectiilor se fac dupa criteriile aplicate la Biblioteca Municipala Câmpina.

PROGRAMUL DE LUCRU

 • Luni 9 - 13
 • Marti - Joi 9 - 17
 • Vineri 9 - 16
 • Sambata 9 - 13

Sectia de limba engleza

 • Luni 9 - 13
 • Marti 10 - 17
 • Miercuri 10 - 17
 • Joi - închis
 • Vineri 10 - 16

SERVICII OFERITE

 • înscrierea cititorilor (poate deveni potential cititor orice cetatean care solicita serviciile bibliotecii);
 • împrumutul publicatiilor la domiciliu (pot împrumuta carti numai cetatenii cu domiciliul stabil în municipiul Câmpina; cei din afara localitatii pot consulta publicatiile solicitate la sala de lectura). Biblioteca detine colectii din toate domeniile cunoasterii umane;
 • consultarea la sala de lectura a publicatiilor periodice si seriale, a lucrarilor de referinta (dictionare, enciclopedii, atlase, albume, culegeri de probleme etc.) si a documentelor într-un singur exemplar;
 • împrumut interbibliotecar (atunci când biblioteca nu detine cartea solicitata de catre cititor apelam la alte biblioteci de pe raza municipiului, la Biblioteca Judeteana „N. Iorga” s.a.);
 • biblioteca vine în sprijinul scolii punând la dispozitia elevilor materiale din bibliografia scolara;
 • organizarea de „Zile deschise ale bibliotecii” în care elevii, însotiti de dascali, vin pentru prima data într-un asemenea asezamânt; elevii viziteaza biblioteca, li se fac cunoscute colectiile de carti si modalitatea în care sunt asezate, cum pot fi regasite usor, li se prezinta conditiile de înscriere, multi dintre ei devenind cititori pâna la terminarea studiilor si chiar pâna mai târziu;
 • informarea cititorilor asupra fondului de carte existent în biblioteca prin intermediul cataloagelor pentru public (alfabetic, sistematic si pe titluri);
 • informare la cerere (orala si scrisa). Atunci când apare o solicitare pe o anumita tema, bibliotecarul pune la dispozitia cititorului cartile care trateaza tema respectiva si întocmeste si lista bibliografica;
 • Biblioteca Municipală ,,Dr.C.I. Istrati", a fost selectată prin intermediul Bibliotecii Județene "Nicolae Iorga" pentru a face parte alături de alte 19 biblioteci prahovene din programul național Biblionet.
 • biblioteca organizeaza activitati culturale (lansari de carte, expozitii de carte, simpozioane, auditii muzicale s.a.).

 

Mai multe detalii puteti afla pe site-ul bibliotecii: www.bmcampina.ro sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/bibliotecamunicipala.

Last modified on Miercuri, 24 Iulie 2013 15:25