Anunț – Dispoziție informare cetățeni focar pestă porcină africană la mistreț

În data de 24.09.2019 DSVSA Prahova a fost notificată de către DSVSA Dâmbovița prin adresa nr. 23088/24.09.2019, înregistrată la DSVSA Prahova cu numărul 15083/24.09.2019, privind confirmarea unui caz de pestă porcină africană la mistret, pe fondul cinegetic 18 Iedera, județul Dâmbovița.

Pentru a limita răspândirea bolii, la porcul domestic și sălbatic din județul Prahova, DSVSA Prahova dispune următoarele măsuri:
-toți porcii din exploatați să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibe acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație.
-nici un porc să nu intre sau să iasă din exploatație, cu excepția autorizării autorității competente, ținând seama de situația epidemiologică.
-nu hrăniți porcii cu resturi alimentare rezultate din bucătarie, indiferent de natura acestora, în special cele provenite de la carnea/produsele din carne de porc gătite în familie
-nu intrați în adăpostul unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă, fiind recomandată montarea la intrarea în adapost a unei tăvițe cu paie îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică sau alte substanțe cu eficiență asupra virusurilor
-dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreț, sub nici o forma nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne
– nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație in scopul montei cu animale din alte exploatații
-orice modificare a stării de sănătate a porcilor din gospodarie sau depistarea unei mortalitați să fie de urgență anunțată medicului veterinar din localitate sau telefonic la DSVSA Prahova, la telefon 0244571751 sau 0723184128.
-până la sosirea medicului veterinar este interzisă circulația persoanelor în zonă, mișcarea porcinelor/cadavrelor, inclusiv a cărnii de porc/produselor din carne de porc rezultate din sacrificările anterioare in gospodarie
-orice cadavru de porc domestic/mistreț depistat pe domeniul public va fi anunțat la DSVSA Prahova la numerele de telefon menționate anterior.

Dispozitie informare cetateni focar pesta porcina africana la mistret

Click pe difuzor pentru a asculta textul selectat